top of page

Jatkuvat projektimme Moamin kylässä:

Koulu-projekti 

Koulutus on avain tasa-arvoisempaan ja parempaan maailmaan. Lukutaito on ihmisoikeus, joka lisää tasa-arvoa, terveyttä, rauhaa ja demokratiaa yhteiskunnassa. Vuodesta 2014 Adamadeya ry on tuellaan mahdollistanut Moamin kylän kouluikäisille lapsille päivittäisen koulunkäynnin. Yhdistys maksaa kyläkokouksessa sovitusti vuosittain 250 oppilaan koulunkäynnin vuosimaksuista puolet ja kylän orpolapsen vuosimaksun kokonaan. Yhteensä 251 oppilaan koulunkäyntiä on tuetaan vuosittain 756 eurolla. Koulunkäynnin vuosimaksujen maksamisen lisäksi Adamadeya ry:n koulu -projektiin kuuluu koulurakennuksien huolto, termiittien myrkytys sekä opetuksen mahdollistavien materiaalien hankinta.

 

Heinäkuussa 2017 Adamadeya ry huomioitiin koulumenestyksen kohennuttua 54,34%. Koulusta valmistuneet ovat jatkaneet Koumin kylään yläasteelle. Burkina Fason opetushallitus järjesti Moamin kylässä opintomenestyksen kunniaksi juhlat. Vuonna 2020 pystyimme maailman tilanteesta huolimatta maksamaan lasten vuosittaiset koulumaksut, joten samaan pyrimme tänäkin vuonna <3

​

Kaivo-projekti 

Burkina Faso on yksi maailman kuivimmista maista ja kärsii kuivuudesta 8 kuukautta vuodessa. Puhtaan veden tarve on Moamin kylässä suuri ja toive uudesta kaivosta on noussut kyläläisiltä yhdistyksemme alkumetreiltä saakka. Vuodesta 2015 Adamadeya ry onkin työskennellyt 2000:n asukkaan kylässä ympärivuotisen puhtaan veden takaamiseksi. Puhdas vesi on elämän edellytys ja ratkaisu moneen terveyttä uhkaavaan ongelmaan.

 

Toimintavuosiemme aikana olemme korjanneet ja huoltaneet kylässä olevia vanhoja kaivoja, mutta vihdoin vuoden 2019 lopussa saimme pitkäaikaisen haaveemme toteutumaan. Rakennutimme paikallisella työvoimalla kylään uuden, modernin ja helppokäyttöisen kaivon, joka suunniteltiin hyvälle sijainnille keskelle kylää. Kaivo kustansi yhteensä noin 6000 euroa ja maksueriä sovittiin kaivonrakennusfirmalle yhteensä kolme. Viimeinen maksuerä suoritettiin onnistuneesti vuoden 2020 lopussa. Kaivo toimii hyvin ja ihmiset ovat saaneet nauttia sen nostamasta puhtaasta vedestä. 

​

Kaivoprojekti jatkuu - seuraava tavoite on sähköisen, aurinkovoimalla toimivan kaivon rakentaminen. Kuivassa ilmastossa tarvitaan useampia toimivia kaivoja. L’eau est la vie – vesi on elämä!

​

Terveydenhuolto-projekti 

Adamadeya ry on toteuttanut vuodesta 2017 lähtien terveydenhuolto-projektia palkkaamalla Moamin kylään kätilön, lääkärin ja sairaanhoitajan yhden viikon ajaksi. Terveydenhuolto-projekti on tavoittanut satoja kyläläisiä ja kohentanut monen ihmisen terveydentilaa, mm. tuomalla lääkkeitä kyläläisten saataville. Paikallinen terveydenhuolto-tiimi toteuttaa viikon aikana lisäksi terveysluentoja muun muassa rintasyövästä sekä sen havaitsemisesta ja hoidosta.

​

 

 

Aikaisemmat projektimme:
Vuonna 2014

 

"Suomessa vitosella saa kahvin, Burkina Fasossa tulevaisuuden" totesi sukulaispoika. Kun syksyllä 2014 minä ja aviopuolisoni laitoimme alulle Moamin kylän kouluprojektin, oli vasta haaveissamme oman yhdistyksen perustaminen. Loppujen lopuksi yhdistyksen perustaminen tuntui ainoastaan oikealta. Aviouolisoni Lassina Ouattara on kotoisin Burkina Fasosta ja viettänyt Moamissa suuren osan lapsuudestaan. Tämän vuoksi yhteytemme kyläläisiin on alusta lähien ollut vahva ja yhteistyömme perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.


Moami on Tiefo-heimon kylä, mutta nykypäivänä siellä asustaa myös muiden heimojen jäseniä. Kylässä asuu noin 4000 ihmistä. Kylä sijaitsee 25 kilometrin päässä Bobo Dioullassosta, Burkina Fason toiseksi suurimmasta kaupungista. Kylä on köyhä ja kärsii lähes koko vuoden kuivuudesta. Kylässä on vain muutama huonokuntoinen kaivo ja joki, josta haetaan kaikki juoma- ja käyttövesi. Joesta kyläläiset saavat vettä sadekauden ajan sekä hetki sen päättymisen jälkeen, yhteensä noin neljä kuukautta koko vuodesta. Veden loputtua vettä täytyy etsiä metsästä. Puhtaan veden puutteen vuoksi kyläläiset kärsivät erilaisista sairauksista. Lähin sairaala on 25 kilometrin päässä, jonne suurimmalla osalla ei ole rahaa mennä. Vastoinkäymisistä huolimatta kyläläiset ovat iloisia, nauravaisia sekä heidän sydämensä ovat  täynnä kultaa ja lämpöä.


Lähdimme 1.10.2014 pienellä porukalla Burkina Fasoon kahdeksan matkalaukkua täynnä suomalaisten ystävien, sukulaisten ja tuttavien keräämiä koulutarvikkeita, vaatteita ja leluja. Kaikki lahjoitettu tavara tuli tarpeeseen. Keräsimme huimat 1000 euroa Moamin kylän lasten koulunkäyntiin.

 

Moamin koulu koostuu kahdesta rakennuksesta, joissa kummassakin on kolme luokkahuonetta. Yhteensä koulussa on kuusi luokkaa, eli koulu on suomalaisittain ala-aste. Luokkahuoneista kaksi oli ollut kaksi vuotta poissa käytöstä, sillä niiden korjaamiseen varatut rahat loppuivat kesken. Valtio ei ole kyennyt auttamaan koulua rahallisesti korjauksen kanssa, sillä kouluun varatut rahat menevät suoraan opettajien palkkoihin. Tämä tarkoitti sitä, etteivät eka- ja tokaluokkalaiset oppilaat ole voineet aloittaa koulunkäyntiään Moamin kyläkoulussa viimeiseen kahteen vuoteen.


Jaoimme 1000 euroa seuraavasti: 500 eurolla mahdollistimme sadan lapsen kouluvuoden, 370 euroa meni yhden koululuokan kunnostamiseen, sisältäen rakennusainekset sekä yhden työmiehen palkkion (30 euroa). Lassinan isä ja Moamin kyläläiset auttoivat rakentamisessa ilmaiseksi. Loput rahat, 130 euroa menivät koulutarvikkeisiin. Ostimme liituja, vihkoja ja kyniä. Kouluhuone saatiin korjattua kolmessa päivässä ja pääsimme näkemään tulokset ennen paluuta Suomeen. Rakennustarkastajan täytyi enää vain hyväksyä luokkahuone turvalliseksi, sitten 100 uutta oppilasta pystyi aloittamaan koulutaipaleensa ensimmäiseltä luokalta.


Koulutuksen merkitys tulevaisuudelle on korvaamaton. Moamin kylän johtajat, lapset ja heidän vanhempansa kiittävät teitä. He haluaisivat toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Moamin kylään! Sydämelliset kiitokset, anitie tougouni!

 

Rakkaudella,  

Venla Ouattara

Adamadeya ry:n puheenjohtaja

 

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2015

 

Joulukuussa 2015 Venla ja Lassina ”Lasso” lähtivät kohti Burkina Fasoa ja Moamin kylää. Tällä kertaa he veivät ihanien ystävien, sukulaisten, tuttujen ja tuntemattomien avokätisten lahjoitusten lisäksi itse Adamadeya ry:n. Vihdoin kaiken toiminnan takana on oikea yhdistys; voimme asettaa tavoitteita ja pääsemme toteuttamaan niitä. Tämä on Moamin kyläläisten ja projektimme kannalta oleellista. Tarina voi jatkua!

 

Vuoden 2015 aikana rahaa saatiin kerättyä noin 2600 euroa. Viime kerralla oli jäänyt kesken koulurakennuksen kunnostaminen, joten tiedossa oli urakan saattaminen loppuun. Tiedossa oli myös kouluvuoden kustantaminen uusille ekaluokkalaisille. Rahan käyttökohteet kuitenkin tarkentuivat, kun pidettiin kyläkokous heti Venlan ja Lasson saavuttua Moamin kylään. Adamadeyan periaatteiden mukaisesti kysyttiin ensin kyläläisiltä, miten he toivovat rahan käytettävän. Moamin koululaisten vanhempien ensisijaisena toiveena nousi ehdotus koulumaksukustannusten jakamisesta. Vanhemmat ehdottivat, että he itse maksaisivat kaikkien Moamin kylän koululaisten lukuvuosimaksuista puolet ja Adamadeya ry toisen puolen. Vanhemmat toivoivat tästä järjestelystä jatkuvaa perinnettä, jolla pystytään takaamaan jokaisen kylän kouluikäisen lapsen mahdollisuus katkeamattomaan koulunkäyntiin. Lisäksi avustusrahoja säästyisi myös muihin kylän tarpeisiin. Venla ja Lasso ottivat ehdotuksen ilolla vastaan ja vanhempien toivetta aiotaan toteuttaa tästä lähtien joka vuosi.

 

Suunnitelmien mukaisesti myös koulurakennus saatiin kunnostettua loppuun. Huonokuntoisesta luokkahuoneesta purettiin lattia ja rakennettiin uusi tilalle. Luokan ikkunat korjattiin ja seinät maalattiin. Ja nyt koulun kaikki kuusi luokkahuonetta ovat valmiina uusille ja vanhoille innokkaille oppilaille! Koulun pihalla oleva yleisurheilukenttä kunnostettiin myös ja oppilaille hankittiin urheiluvaatteet.

 

Koulun piha on pitkään ollut ongelma pienille koululaisille. Kasvillisuus oli vallannut pihan, joten puskissa kuhisi hyönteisiä, liskoja ja hämähäkkejä. Pihan perällä sijaitsevat ulkovessat olivat samassa tilassa, eikä niitä ei oltu uskallettu käyttää pitkään aikaan. Kasvillisuus päätettiin polttaa ja raivata piha turvalliseen ja käyttökelpoiseen kuntoon. Nyt pihalla on taas tilaa juosta ja leikkiä huoletta! Toinen vessoista saatiin myös korjattua.

 

Kyläläisiltä kysyttiin toiveita myös tulevaisuutta ajatellen. Heiltä nousi selkeästi kaksi tärkeintä toivetta: kaivo ja kätilö. Vuoden 2016 tavoitteena onkin kouluvuosimaksujen lisäksi hankkia Moamiin toimiva ja helppokäyttöinen kaivo. Sellainen, jota sekä kylän nuorimmat että vanhimmat pystyvät vaivattomasti käyttämään. Puhtaan veden saanti mutkattomasti on avain monen muunkin ongelman ratkaisuun.

 

Toive kätilöstä on Adamadeya ry:n pidemmän tähtäimen tavoite. Lasso on jo jutellut Bobo Dioulassossa asuvan nuoren kätilön kanssa erilaisista mahdollisuuksista toimia kokoaikaisena Moamin kylän kätilönä. Vaihtoehtoja kartoitetaan ja pysytään toiveikkaina. Kuten sanottua, tarinamme on vasta alkanut!

 

Moamin asukkaat pyysivät meitä välittämään sydämelliset kiitokset Teille kaikille. Anitie tougouni, tuhannet kiitokset kaikille tukijoille ja jäsenille!

 

Rakkaudella,

Kaisa Nissinen

Adamadeya ry:n hallituksen jäsen

​
 
Vuonna 2016
​

Adamadeya ry:n avustusmatka Burkina Fasoon toteutui joulukuusta 2016 tammikuuhun 2017. Adamadeya ry:n avustuskohde on ollut Moamin kylä yhdistyksen alusta lähtien, samalla tehden pientä hyvää Bobo-Dioulasson kaupungin taiteilijakortteliin Bolomakotéen. Tänä vuonna avustusmatkan seurueeseen kuului yhdistyksen puheenjohtajaparin Venlan ja Lassina "Lasson" lisäksi Merja-Hannele ja Matti Vuohelainen sekä Leena, Kaisa ja Martti Nissinen. Delegaatio vei ihanien ystävien, sukulaisten, tuttujen ja tuntemattomien avokätisten lahjoitusten lisäksi seitsemäntoista matkalaukullista vaatteita, jalkapallotavaroita, pelejä, taidetarvikkeita ja paljon muuta arjen hyötytavaroita. Vuoden 2016 aikana rahaa saatiin kerättyä huimat 3587,13 € euroa. Adamadeya ry:n toimintaperiaatteiden mukaisesti Moamin kylässä pidettiin kyläkokous missä kyläläiset saivat kaikki kertoa mielipiteensä siitä, miten yhdistyksen keräämät rahat käytettäisiin. Moamin kylä on aina ollut hyvin yhtenäinen esittämissään toiveissaan.

 

Ykkösenä on aina ollut koulutus. Adamadeya ry maksoi sovitusti tänäkin vuonna 250 oppilaan koulunkäynnin vuosimaksuista puolet, lisäksi yhdistys maksoi kokonaan kylän orpolapsen Issufin koulunkäyntimaksun. Adamadeya ry jatkoi koulurakennuksen korjaustöitä sekä uusi/korjasi 76 suurta pulpettia. Toisena on ollut puhtaan veden saanti. Tänä vuonna Adamadeya ry peruskorjasi Moamin kyläkoulun kaivon, joka aiemmin antoi vettä vasta usean minuutin pumppauksen jälkeen. Lisäksi kaivon pumppusmekanismi oli liian raskas lapsille, sairaille ja vanhuksille. Tämä korjattiin niin, että nyt kaivoa pystyy helposti pumppaamaan ja vesi virtaa jo toisella pumppauksella. Kolmantena toiveena on kätilö ja synnytystilat kylään. Tätä toivetta Adamadeya ry pyrkii kohti, ja tällä avustusmatkalla yhdistyksen puheenjohtajapari kävi keskusteluja Moamin naisten edustajan kanssa kylän perinteisestä synnytystavasta sekä tapasi kätilön, joka voisi aloittaa työt Moamin kylässä. Molemmat, niin kylän naisten edustaja ja kätilö, kertoivat raskauden seuraamisesta, synnytyksistä, riskeistä ja avuntarpeesta Burkina Fason kylissä.

 

Adamadeya ry:n vuoden 2017 tavoitteena on saada uusi kaivo Moamin kylään, jatkaa koulunkäynnin tukemista ja kyläkoulun korjauksia sekä aloittaa kätilöprojekti. Moamin kylän asukkaat pyysivät meitä välittämään sydämelliset kiitokset Teille kaikille. Anitie tougouni, tuhannet kiitokset kaikille tukijoille ja jäsenille! Ilman teitä tämä kaikki ei olisi mahdollista.

 
 
Vuonna 2017

 

Adamadeya ry:n kehitysyhteistyömatka Burkina Fasoon toteutui joulukuusta 2017 tammikuuhun 2018. Avustuskohteena oli Moamin kylä ja sen asukkaat. Tänä vuonna matkaseurueeseen kuului yhdistyksen puheenjohtajapari Venla ja Lassina Ouattara, Merja-Hannele Vuohelainen ja Kaisa Nissinen. Matkaseurue toi kahdeksan matkalaukullista lahjoitustavaraa Moamin kyläläisille ja kyläkoululle. Vuoden 2017 aikana rahaa saatiin kerättyä noin 7000 euroa. Tämän vuoden kyläkokouksessa päätettiin kätilöprojektin toimeenpanosta, koulurakennuksen korjauksesta sekä koulumaksujen maksamisesta edellisvuosien mukaisesti. Kätilöprojektin kuvat ja videot löytyvät yhdistyksen Facebooksivujen kuva-albumista nimeltä Kätilö- projekti.

​

Adamadeya kustansi viikon ajaksi kylään kätilön, lääkärin ja sairaanhoitajan ja kylän asukkailla oli vapaa pääsy heidän vastaanotolleen koko tämän viikon. Lisäksi hankittiin antibiootteja, kipulääkkeitä ja muita tarvittavia lääkkeitä. Kätilö ja sairaanhoitaja näyttivät kylän naisille miten tutkia rintoja rintasyövän varalta. Hoitoa tarvitsevat saivat hoitoa ja kaikki vauvasta vaariin pääsivät lääkärintarkastukseen.

 

Adamadeya ry tuki kyläkoulua vuonna 2017-2018 seuraavasti: 250 oppilaan lukuvuosimaksujen kustannukset jaettiin puoliksi vanhempien kanssa ja lisäksi yhdistys maksoi kylän orpolapsen koulumaksun kokonaan eli yhteensä 251 oppilasta sai taas jatkaa koulutietään. Molempien koulurakennusten katot ja luokkahuoneiden lattiat korjattiin, koulurakennuksessa tehtiin termiittimyrkyrtys ja koulun piha siivottiin lapsille turvallikseksi leikkialueeksi. Yhdistys myös hankki Moamin kyläkoululle lukollisen kaapin taide- ja pelitarvikkeille sekä tärkeille papereille kuten lasten syntymätodistuksille, joiden säilytys kuuluu koululle. Lisäksi yhdistys kustansi koululle hyppynaruja, jalkapalloja ja jalkapallovarusteita. Lahjoituksina suomalaisilta Moamin koululle ja kyläläisille tuli muunmuassa opetustarvikkeita; liitutaululiituja ja -viivottimia sekä vaaka.

 

Moamin kyläkoulun oppilaiden opintomenestys on kasvanut huimat 54% Adamadeyan tuen myötä, ja tästä uutisoitiin muunmuassa paikallislehdessä Moamissa. Koulusta valmistuneet ovat jatkaneet Koumin kylään yläasteelle. Adamadeya ry ja Moamin kylä kiittävät kaikkia toimintaamme tukeneita, anitie, anitie tougouni!

​

​

 

Mikäli haluat lisätietoja yhdistyksen projekteista tai tukea toimintaamme, ota yhteyttä adamadeya.ry@gmail.com

​

​

bottom of page