top of page

Pieni tietopaketti Burkina Fasosta

 

Burkina Faso on sisämaavaltio, joka sijaitsee Länsi-Afrikassa. Ennen kuin ranskalaiset tekivät Burkina Fasosta oman siirtomaansa, maa oli yli 500 vuoden ajan mosi-heimon hallitsema kuningaskunta. Burkina Faso, silloiselta nimeltään Ylä-Volta, itsenäistyi vuonna 1960 oltuaan Ranskan siirtomaa vuodesta 1904. Itsenäistymisen jälkeen maata hallitsivat erilaiset sotilaalliset ryhmittymät. Vuonna 1983 kapteeni Thomas Sankara teki vallankaappauksen ja muutti maan nimen Ylä-Voltasta Burkina Fasoksi, ”rehellisten ihmisten maaksi”. Sankaraa pidettiin kansanomaisena ja erittäin suosittuna presidenttinä, joka ajoi vallan-kumousta eliitin etuoikeuksia vastaan ja maaseudun kehittämisen puolesta. Vuonna 1987 Sankaran lähin työtoveri, Blaise Compaoré, surmautti presidentin. Compaoré on hallinnut maata vuoden 1987 vallankaappauksesta lähtien aina vuoteen 2014 saakka, kunnes menetti valtansa kansannousussa. Vuonna 2015 Burkina Faso piti ensimmäiset eurooppalaisesti läpinäkyvät, äänestystark-kailijoiden mukaan demokraattiset presidentinvaalit, joiden tuloksena tammi-kuussa 2016 valtaan nousi ensimmäinen kansan presidentti Roch Marc Christian Kabore.

 

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Äärimmäisessä köyhyydessä elää yli 44% kansasta ja yli 20% on aliravittuja, lapsista yli 24% on aliravittuja. Viime vuosina maan talouden tila on kohentunut huomattavasti, mutta tavallinen väestö on hyötynyt edistyksestä vain vähän. Yli 90 prosenttia väestöstä työskentelee maataloudessa. Kuivan kauden aikaan sadattuhannet maataloustyöläiset muuttavat naapurimaihin etsimään kausitöistä toimeentuloa. Näissä töissä ansaituilla ja kotiin lähetetyillä rahoilla on suuri merkitys Burkina Fason taloudelle. Maan tärkeimmät vientituotteet ovat puuvilla, karjaeläimet ja kulta. Kuivuuskaudet voivat kestää maassa kauan ja vesipula on suuri ongelma. Burkina Fasossa on trooppinen ilmasto, jossa kuivan kauden ja sadekauden väliset erot ovat suuret. Keskimääräinen sademäärä on pieni, ja pitkien kuivuus-kausien vuoksi maan vesivarannot ovat vähäiset.

 

Burkina Fason väestön laskettu keski-ikä on vain 47 vuotta, ja vuonna 2015 väestöstä lähes kolme neljäsosaa oli alle 25-vuotiaita. Lapsikuolleisuus on suurta, ja vain 66% synnytyksistä tehdään koulutettujen hoitajien avustamina. Burkina Fasossa lukutaitoisia aikuisia on noin 28% ja lapsia noin 39%. Korkeasti koulutettuja on vain 16% väestöstä, ja peruskoulun suorittaneita vain 67%. Maaseudulla sanitaation taso on äärimmäisen heikko, mutta kaupungeissa se on jo paremmalla tolalla. Puhdasta vettä on melko hyvin saatavilla, mutta maaseudulla puhdasta vettä on vaikeampi löytää.


Bukina Fasossa asuu iloinen ja ylpeä kansa, jolla on vahva kulttuuriperintö. Jokaisella heimolla on oma perinnetanssinsa ja -laulunsa. Burkina Fason sanotaan olevan Länsi-Afrikan vieraanvaraisin ja ystävällisin valtio, joka on tunnettu erityisesti upeasta musiikistaan ja tanssistaan. Maan entinen pää-kaupunki Bobo Dioulasso on Länsi-Afrikan kulttuurikaupunki, jossa musiikki- ja tanssitaide ovat osa arkipäivää. Bobo Dioulassossa sijaitsevassa kaupungin-osassa Bolomakotéssa asuu maailman eniten muusikoita, tanssijoita ja taiteilijoita kuin missään muualla per neliömetri.  

bottom of page